2014-01-17

Kosmetyki mineralne do makijażu

Kosmetyki mineralne pojawiły się jakiś czas temu na rynku amerykańskim i w błyskawicznym tempie opanowały cały świat. Przez wiele lat zapracowały sobie na opinię preparatów idealnych dla cery z problemami. Dzięki temu, że nie ograniczają skórze dostępu do tlenu, nie wysuszają skóry, nie powodują podrażnień, mogą być stosowane przez osoby ze wszystkimi rodzajami cery ? również bardzo tłustą, suchą, czy problematyczną, np. z AZS czy aktywnym trądzikiem. Kosmetyki mineralne w sposób bezpieczny dla cery zamaskują niedoskonałości i pozwolą na ich szybsze wyleczenie, przyspieszając odnowę i regenerację skóry. Obecnie każda szanująca się firma kosmetyczna musi mieć w swojej ofercie obok tradycyjnej kolorówki również kosmetyki mineralne, choćby tylko z nazwy.

blackstar g

Dodatkowo kosmetyki mineralne mają nieograniczony termin ważności: prawo w Polsce narzuca u producentów określenie daty ważności na 2, 5 lub 10 lat. W USA nie ma takich ograniczeń i minerały są ważne? bezterminowo! Dzieje się tak dlatego, że w półproduktach mineralnych nie rozwijają się bakterie (nawet, jeśli zostały tam przypadkowo wprowadzone przez użytkownika). Zasada ?długowieczności? tyczy się tych kosmetyków, które zawierają wyłącznie składniki nieorganiczne, jeśli preparat dodatkowo poza wymienionymi substancjami zawiera składniki organiczne, należy przyjąć, że produkt może być stosowany przez kilka lat.

Dlatego warto wiedzieć ? dla siebie samego ? czym w istocie są poszczególne składniki i jakie pełnią funkcje w kosmetyku. Bynajmniej nie trzeba posiadać ogromnej wiedzy aby móc sprawdzić, co drzemie w składzie danego kosmetyku. Składniki mineralne zazwyczaj mają znajome nazwy, które łatwo jest wychwycić wzrokiem na liście składników.

Kosmetyki mineralne i ich składniki

Mika (INCI: Mica)

Mika jest wypełniaczem mineralnym. Jest substancją najczęściej występującą w kosmetykach mineralnych. Jest otrzymywana z serecytu, glinokrzemianu z grupy mik. Występuje w wielu odmianach ? od perłowej do niemal matowej. Możemy spotkać miki śnieżnobiałe, ale również i kremowe, jednak po aplikacji na skórze mika staje się transparentna. Pudrom mika nadaje lekkości i powoduje, że rozprowadzają się jedwabiście. W porównaniu z wypełniaczami organicznymi (różne rodzaje skrobi czy puder ryżowy) słabiej wchłania sebum i dlatego polecana jest dla cery normalnej i suchej. Kosmetyki zawierające jako główny składnik perłową mikę po aplikacji na skórę mają delikatny połysk zbliżony do naturalnego połysku zdrowej skóry. Nie należy tego połysku mylić z błyszczeniem się skóry z tendencją do nadmiernego wydzielania sebum. Delikatny połysk pozwala na subtelne ożywienie twarzy oraz na optycznie wygładzenie niedoskonałości.

Mika i mirystynian

Talk (INCI: Talc)

Jest to substancja bodajże najczęściej występująca w kosmetykach, nawet w słynnych pudrach Ben Nye. Równie często jest on demonizowany jako ten składnik, który powoduje ?zapychanie? cery i plagi wszelakie. Uważano, że ze względu na zawarte w nim zanieczyszczenia może być szkodliwy. W tej chwili metody jego otrzymywania tak dalece zostały ulepszone a czystość jest tak wysoka, że jest bezpiecznie stosowany nie tylko w kosmetyce ale i w farmaceutyce, gdzie stanowi popularny wypełniacz we wszelkiego rodzaju tabletkach. Mało kto wie, że on również jest minerałem z gromady glinokrzemianów. Talk jest niezwykle miękki. Już w postaci czystego minerału można go kroić nożem. Jako talk kosmetyczny jest prawie całkowicie przejrzysty, jedwabisty i delikatny. Popularnie stosuje się go w pudrach, cieniach i różach. Kosmetyki zawierające go są lekkie, jedwabiste i bardzo przyjemnie w aplikacji. Talk ma ciekawą cechę, rozjaśnia kolory, ale nie gasi ich jak np. białe pigmenty. Przeciwnie, nadaje im intensywności. Z tego też powodu talk wykorzystywany jest często w kosmetykach przeznaczonych dla karnacji ciemniejszej.

Kaolin (INCI: Kaolin Clay)

Jest jedną z najdelikatniejszych glinek, zawiera wiele mikroelementów (głównie krzem, glin, żelazo, magnez, cynk i wapń) oraz sole mineralne. Jego pielęgnacyjne właściwości są znane i wykorzystywane od dawna. Jako wypełniacz w kosmetykach kaolin jest polecany przede wszystkim dla cery tłustej i mieszanej, z nadmierną produkcją sebum. Doskonale wchłania sebum a zawarty w nim glin powoduje ściąganie porów. Jest miękki i jedwabisty, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków. Nie jest całkowicie transparentny, ma bardzo słabe właściwości kryjące. Nie zmienia w znaczny sposób barwy pigmentów, jedynie je rozjaśnia. Kaolin nie jest jedyną glinką, która można stosować w kosmetykach mineralnych. Doskonale do tego nadają się również glinka czerwona, zielona, żółta, haloizytowa. Poza specyficznym właściwościami pielęgnacyjnymi można ich także użyć do nadania barwy kosmetykom.

biała glinka

Krzemionka (INCI: Silica, Silicon dioxide)

Ze względu na swoje właściwości jest niezwykle popularnym wypełniaczem w kosmetykach mineralnych i tradycyjnych. Krzemionka to substancja mineralna pochodzenia naturalnego. Bardzo lekka i pylista, ma barwę białą, ale po aplikacji na skórze staje się całkowicie transparentna. Jest bardzo gładka i jedwabista w dotyku. Dodana do pudru lub podkładu zwiększa jego sypkość i powoduje, że kosmetyk rozprowadza się bardzo przyjemnie. Krzemionka silnie adsorbuje sebum oraz wilgoć. Dodawana jest m.in. do kosmetyków polecanych dla cery tłustej i mieszanej, z nadprodukcją sebum. Zastosowana w kosmetykach do cery suchej może prowadzić do jej przesuszania, należy więc zastanowić się nad zasadnością jej użycia lub stosować takie kosmetyki jedynie w szczególnych przypadkach ? na ?wielkie wyjścia? lub w okresach wysokich temperatur i wysokiej wilgotności powietrza. Niezwykle ciekawą cechą krzemionki jest zdolność rozpraszania światła. W efekcie zastosowanie jej prowadzi to do optycznego zmniejszenia zmarszczek i drobnych defektów skóry oraz daje efekt soft focus, dlatego też jest często stosowana samodzielnie przez fotografików, charakteryzatorów i wizażystów. Czystą krzemionką jesthoćby w słynny puder HD Powder marki Make Up For Ever. Polecam jednak rozejrzeć się po sklepach z półproduktami kosmetycznymi ? cena marki MUFE jest zaporowa w porównaniu z realną wartością krzemionki.

Puder ryżowy (INCI: Oryza Sativa (Rica) Powder)

Puder ryżowy to jeden z obecnie najpopularniejszych wypełniaczy kosmetycznych pochodzenia organicznego, nie jest więc ?minerałem?. Jest niemal całkowicie transparentny i bardzo lekki. Dodany do pudrów daje im jedwabistość i sprawia, że aplikacja jest przyjemniejsza. Puder ryżowy cechuje silna adsorpcja sebum i wilgoci. Jest polecany dla cery tłustej i mieszanej. Ma silne działanie matujące co sprawia, że można go spotkać na rynku kosmetyków gotowych jako transparentny puder matujący. Często jest stosowany przez charakteryzatorów i fotografików. W przypadku cery suchej lub normalnej (przy dłuższym stosowaniu) może powodować wysuszenie. Istnieją różne odmiany pudru ryżowego różniące się przede wszystkim wielkościami cząstek. Mogą one różnie zachowywać się na danej skórze. Podobnie jak skrobia kukurydziana i kaolin puder ryżowy może ?bielić? niektóre cery. Jest to cecha całkowicie indywidualna. Nie jest też powiedziane, że wszystkie odmiany pudru ryżowego będą dawały taki efekt. Zazwyczaj jeśli efekt bielenia występuje w przypadku pudru ryżowego można go zastąpić skrobią kukurydzianą lub kaolinem, gdyż rzadko zdarza się, aby u danej osoby wszystkie dawały efekt bielenia.

Skrobia kukurydziana (INCI: Zea Mays (Corn) Starch)

Jest jednym z najszerzej stosowanych organicznych wypełniaczy kosmetycznych ? podobnie więc jak puder ryżowy, nie jest ?minerałem?, choć często znaleźć ją można w kosmetykach całkowicie mineralnych. Znajduje się w wielu kosmetykach gotowych, szczególnie w pudrach matujących. Skrobia kukurydziana jest półprzeźroczysta, w zależności od odmiany ma barwę od białej do żółtawej. Ma silne właściwości adsorpcyjne, doskonale wchłania sebum i wilgoć ze skóry. Podobnie jak puder ryżowy jest polecana do cery tłustej lub mieszanej z nadmierną produkcją sebum. Skóra po aplikacji skrobi staje się matowa, gładka i miękka.

Węglan wapnia (INCI: Calcium Carbonate)

Jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, stanowi główny składnik wielu minerałów (m.in. kalcytu) i skał (wszelkie odmiany osadowych skał wapiennych). Ma postać białego, lekko zbrylającego się proszku. Przypomina bardzo dwutlenek tytanu lub tlenek cynku. Węglan wapnia silnie adsorbuje sebum i wilgoć ze skóry. Stosuje się go w kosmetykach mineralnych (podkładach i pudrach) przeznaczonych do cery bardzo tłustej.

Puder jedwabny (INCI: Serica)

Puder jedwabny to biologicznie czynny składnik kosmetyków do makijażu. Chemicznie to sproszkowane białko jedwabiu naturalnego. Proteina jedwabna jest pod względem składu bardzo podobna do protein wstępujących w ludzkiej skórze i włosach. Ma właściwości elektrostatyczne co powoduje, że doskonale przywiera m.in. do powierzchni skóry, dzięki czemu makijaż staje się trwalszy. Naturalny puder jedwabny zawiera 18 aminokwasów łatwo przyswajalnych przez skórę. To właśnie one działają na nią odżywczo i pielęgnacyjnie. Dodatkowo ma zdolność zatrzymywania i utrzymywania wilgoci, co czyni go naturalnym regulatorem wilgotności skóry. Odbija lekko światło od powierzchni skóry optycznie rozjaśniając cerę i zmniejszając defekty skóry. Adsorbuje częściowo promieniowanie UV. Dodatkowo pochłania również sebum i chętnie jest wykorzystywany w kosmetykach do cery tłustej i mieszanej. Można jednak stosować go w kosmetykach do wszystkich rodzajów cer.

Kosmetyki mineralne i substancje dodatkowe

W kosmetykach mineralnych znaleźć można również substancje polepszające przyczepność. Dodanie substancji wiążących do podkładu, pudru mineralnego lub cieni spowoduje, że kosmetyk lepiej będzie trzymał się na skórze, a w rezultacie makijaż będzie miał większą żywotność. Najpopularniejszymi substancjami wiążącymi są:

  • stearynian magnezu (INCI: Magnesium Stearate)
  • stearynian cynku (INCI: Zinc Stearate)
  • mirystynian magnezu (INCI: Magnesium Myristate)
  • azotek boru (INCI: Boron Nitride)

Wszystkie wymienione wyżej półprodukty są białymi, sypkimi proszkami. Stearynian magnezu i cynku oraz mirystynian magnezu to substancje organiczne, pochodne kwasów tłuszczowych. Zaaplikowane samodzielnie na skórę są matowe i nieco bielą. Nie jest to jednak problemem, gdyż dodaje się je do kosmetyków mineralnych w ilościach nie większych niż 10%. W większych ilościach mogą występować w cieniach do powiek.

Azotek boru to substancja nieorganiczna, nie występująca naturalnie. Została sztucznie otrzymana w laboratorium. W zależności od rozdrobnienia (mikronizacji) po aplikacji na skórze może być matowa lub lekko perłowa.

Polepszacze przyczepności mogą być stosowane we wszystkich rodzajach kosmetyków mineralnych: w podkładach i pudrach, w cieniach, korektorach oraz w różach i bronzerach w nieco mniejszych ilościach. Poza zwiększeniem przyczepności wpływają również na konsystencję kosmetyku, wiążą jego składniki i zmniejszają nieco pylistość. W efekcie kosmetyki są bardziej kremowe. Pośrednio wpływają też na aplikację kosmetyków zwiększając ?poślizg?.

Obecnie nie funkcjonuje u nas żadne prawo regulujące to, który kosmetyk można nazwać mineralnym. Spotkałam się wielokrotnie z nadużywaniem tej nazwy w kosmetykach, szczególnie drogeryjnych, które w składzie jako jedyne minerały miały barwniki mineralne, a więc tlenki żelaza (INCI: Iron Oxide), błękit czy fiolet ultramarynowy (INCI: Ultramarine) czy zwykły dwutlenek tytanu (INCI: Titanium Dioxide). Barwniki, poza nadawaniem barwy, rzadko kiedy pełnią inną funkcję w kosmetyku.

Przykładem może być dwutlenek tytanu, który dodatkowo rozjaśnia kosmetyk i jest stosowany również jako filtr przeciwsłoneczny. Jeśli jednak w składzie znajduje się wyłącznie barwnik mineralny obok całego szeregu substancji chemicznych ? ciężko doprawdy zakwalifikować go do miana kosmetyku mineralnego.

Takim mianem powinno się określać kosmetyki składające się w 100% ze składników mineralnych ? a są takie. Wystarczy choćby wymienić pigmenty mineralne czy podkłady mineralne, które nie są niczym innym, jak mieszaniną różnych minerałów przez co mogą być stosowane również przez posiadaczki cer wyjątkowo wrażliwych, z AZS czy problematycznych, np. łojotokowych.

 Matowe pigmenty mineralne (tlenki) najczęściej stosowane w kosmetyce:

  • dwutlenek tytanu (INCI: Titanium Dioxide), inne nazwy: biel tytanowa
  • tlenek cynku (INCI: Zinc Oxide), inne nazwy: biel cynkowa
  • żółcień żelazowa (INCI: Iron Oxide)
  • czerwień żelazowa (INCI: Iron Oxide)
  • czerń żelazowa (INCI: Iron Oxide)
  • błękit ultramarynowy (INCI: Ultramarine)
  • fiolet ultramarynowy (INCI: Ultramarine)
  • fiolet manganowy (INCI: Manganese Violet)
  • zieleń chromowa (INCI: Chromium Oxide Green)
  • hydratyzowana zieleń chromowa (INCI: Hydrated Chromium Green Oxide)
  • błękit pruski (INCI: Ferric Ferrocyanide), inne nazwy: błękit paryski, błękit berliński

pink red blue shade

Pigmenty perłowe (inna nazwa: miki, miki kolorowe)

To druga ważna grupa pigmentów stosowanych w kosmetyce. Od pigmentów matowych różnią się budową oraz niektórymi właściwościami. Również nie rozpuszczają się w wodzie, ale ich właściwości kryjące są bardziej zróżnicowane. Pigmenty perłowe mogą mieć bardzo dobre właściwości kryjące, można jednak spotkać pigmenty niemal całkowicie transparentne, nadające jedynie pokrywanej powierzchnia charakterystyczny, barwny połysk. Perłowe pigmenty mineralne nazywane są również potocznie mikami lub mikami kolorowymi. Dzieje się tak dlatego, że powstają na bazie płytek miki, które są powlekane pewnymi substancjami. Wg purystów kosmetyki mineralne nie powinny zawierać pigmentów perłowych, w których modyfikacji dokonano substancjami pochodzenia organicznego lub silikonami. W praktyce różnie to bywa, bo jak tu zrezygnować z miki w kolorze wymarzonym na cień, a zawierającej dodatek organiczny? Jeśli ten dodatek nas nie uczula, trudno zrezygnować.

Warto przyjrzeć się składowi kosmetyku mineralnego przed jego zakupem, aby móc określić do jakiej cery jest on przeznaczony i czy dane składniki będą nam odpowiadały tak, jak nas przekonuje producent. Często można też zdziwić się, widząc w składzie jedynie talk, jako jedyny minerał w towarzystwie całej chemicznej ferajny ? podczas gdy na przedniej etykiecie dumnie widnieje napis ?kosmetyk mineralny?. Polecam nauczyć się weryfikować informacje zawarte na przedniej etykiecie, a najłatwiej jest to osiągnąć? czytając etykietę z tyłu opakowania.

Źródło: http://www.kosmetyki-mineralne.eu/

Przypominamy, że w naszym sklepie znajdziecie szeroką ofertę kosmetyków do makijażu.

be my valentine

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel