Avicenna Oil Naturalny olejek lawendowy 7 ml

  • Antyseptyczne i przeciwbólowe działanie olejku lawendowego sprawia, że jest używany przy oparzeniach i zranieniach, gdyż zapobiega infekcjom i powstawaniu blizn. Jest doskonałym lekiem przy przeziębieniu i grypie. Łagodzi kaszel, katar, zapalenie zatok.
  • Avicenna Oil Naturalny olejek lawendowy 7 ml
Producent: Avicenna Oil
9,00 zł
/ szt. brutto + koszty wysyłki

Łatwy zwrot towaru

Kupuj i sprawdź spokojnie w domu. W ciągu 30 dni możesz zwrócić ten towar bez podania przyczyny.
Pokaż szczegóły
30 dni na zwrot
Najważniejsza jest Twoja satysfakcja z zakupów. Zamówione u nas produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni bez podania przyczyny.
Bez stresu i obaw
Dzięki integracji naszego sklepu z tanimi zwrotami Poczty Polskiej kupujesz bez stresu i obaw, że zwrot zakupionego towaru będzie problematyczny.
Prosty kreator zwrotów
Wszystkie zwroty w naszym sklepie obsługiwane są przez prosty kreator zwrotów, który daje możliwość odesłania do nas paczki zwrotnej.

Ten towar jest dostępny w naszych sklepach

Możesz kupić ten produkt bez składania zamówienia internetowego w jednym z naszych sklepów w Twojej okolicy. Sprawdź w których punktach produkt jest dostępny od ręki.
Sprawdź dostępność

Pojemność: 7 ml

Opis: Otrzymywany jest z rośliny Lavandula officinalis (czasami bywa nazywany Lavandula augustifolia lub Lavandula vera).

 Rośnie głównie na południowych zboczach gór. Lawenda rośnie w całej Europie, nawet w Anglii dokąd została sprowadzona przez Rzymian,lecz   najlepsza gatunkowo lawenda pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Najlepsze jakościowo olejki uzyskuje się z roślin zbieranych  na wysokości od 700 do 1400 m n.p.m. Na uwagę zasługują również obszary położone w basenie Morza Czarnego (głównie Bułgaria i Turcja).

W literaturze z dziedziny Aromaterapii podaje się, że jako jeden z pierwszych olejek lawendowy wykorzystał w medycynie Rene Maurice Gattefosse kiedy osobiście stwierdził zdumiewające właściwości lecznicze olejku w przypadku oparzeń. Szybko wyleczył sobie poparzoną rękę stosując okłady roztworu olejku lawendowego. To właśnie on uznawany jest za autora terminu Aromaterapia. Znane jest wykorzystywanie olejku lawendowego przez doktora Jean'a Valnet'a do leczenia poważnych poparzeń i ran doznanych przez francuskich żołnierzy podczas wojny. Ze względu na antyseptyczne i przeciwbólowe działanie olejku lawendowego stosowany jest właśnie przy oparzeniach i zranieniach, gdyż zapobiega infekcjom i powstawaniu blizn.

ZASTOSOWANIE

  • Jego przeciwbólowe, antyseptyczne i antybiotyczne właściwości sprawiają, iż olejek ten może być doskonałym lekiem przy przeziębieniu lub grypie. Łagodzi kaszel, katar i zapalenie zatok. W takich przypadkach najlepsze okazują się być inhalacje.
  • Lawenda ma też działanie uspokajające. Łagodzi depresje, lęki, stany podenerwowania., ułatwia zasypianie - szczególnie przy bezsenności spowodowanej zdenerwowaniem.
  • Z drugiej strony pobudza przy ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym - stymuluje pracę układu nerwowego.
  • Przeciwbólowe działanie olejku lawendowego wykorzystuje się przy bólach głowy, migrenach (można kilka kropli delikatnie wetrzeć w skroń lub położyć zimny kompres na czoło lub kark), a także przy bólach menstruacyjnych (okłady). Uważa się, iż olejek pomocny jest również przy nieregularnym cyklu i problemach menopauzy).
  • Olejek ten stosuje się przy bólach reumatycznych i mięśniobólach (kąpiele lub masaż).
  • Bakteriobójcze i grzybobójcze działanie olejku często wykorzystuje się do pielęgnacji skóry a szczególnie w walce z grzybicami skóry, stanami zapalnymi skóry, egzemami, a nawet z trądzikiem, łupieżem i rozstępami skóry.
  • Olejek zapobiega gromadzeniu się płynów w organizmie dzięki czemu może być wykorzystywany w leczeniu cellulitu i otyłości (kąpiele, masaż).
  • Olejek lawendowy bardzo często wykorzystywany jest jako środek odstraszający owady. Szczególnie znany jest ze swego repelencyjnego działania na mole, ale skutecznie odstrasza również inne owady jak na przykład komary.
  • Olejek lawendowy znakomicie łagodzi skutki ukąszeń owadów.
  • Olejek lawendowy dobry jest do stosowania w mieszankach. Działanie olejku pogłębia się jeśli zastosuje się go w połączeniu z innymi olejkami np.: z rozmarynowym (przy mięśniobólach), z melisy (egzemy), z bergamotowym lub cytrynowym (odstrasza komary),. Z drugiej strony lawenda podwyższa skuteczność innych olejków z którymi jest zmieszana.

AROMATERAPIA - działanie terapeutyczne:

  • masażjest antybakteryjny i przeciwwirusowy, pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienia, katar, pobudza przy nadmiernej senności, łagodzi ból przy migrenie, bólu głowy.
  • kąpieljest antybakteryjny i przeciwwirusowy, pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienia, katar, pobudza przy nadmiernej senności, łagodzi ból przy migrenie, bólu głowy.
  • inhalacje i aromatyzacja powietrza - jest antybakteryjny i przeciwwirusowy, pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienia, katar, pobudza przy nadmiernej senności, łagodzi ból przy migrenie, bólu głowy. 

Skład: oleum lavadula officinalis /alternifolia/

 

 

AROMATERAPIA - to lecznicze działanie naturalnych olejków eterycznych stosowanych w formie inhalacji, masażu , kąpieli i okładów (kompresów).


Naturalne olejki eteryczne otrzymywane są w procesie destylacji roślin aromatycznych, poprzez poddanie ich działaniu pary lub przez maceracje tłuszczami. Historia stosowania tych roślin w medycynie i w higienie psychofizycznej sięga korzeniami głęboko w czasy starożytne. Olejki eteryczne i ich terapeutyczne właściwości znane były już 3000 lat p.n.e. w Egipcie a także w starożytnych Indiach, Chinach oraz Macedonii i Grecji. Jednak pierwszym, według obecnej wiedzy, który wyekstrahował czysty olejek eteryczny a następnie opisał metodę destylacji był AVICENNA - czyli Abu 'Ali Ibn Sina (980-1037) uznawany za jednego z największych medyków okresu średniowiecza. Studiował logikę, geometrię, metafizykę, filozofię, astronomię i inne nauki przyrodnicze oraz medyczne. Opracował dzieła medyczne opisujące ponad 800 roślin oraz ich działanie na ludzki organizm. W swoich księgach medycznych opisał również szereg technik masażu z udziałem olejków eterycznych. Tym samym aromaterapia stała się dziedziną naturalnej medycyny, którą z powodzeniem stosuje się do dziś.Lecznicze działanie olejków z powodzeniem stosuje się w medycynie zarówno konwencjonalnej jak i alternatywnej. Szczegółowe informacje na temat stosowania olejków znajdziecie na naszych stronach lub w specjalistycznej literaturze. Jednak, aby efektywnie korzystać z dobrodziejstw terapeutycznego działania olejków eterycznych, zawsze trzeba się upewnić czy stosujemy naturalne olejki eteryczne, gdyż na rynku jest bardzo wiele olejków "identycznych z naturalnymi" lub po prostu kompozycji zapachowych imitujących zapach naturalnych olejków eterycznych.


Uwaga: Należy pamiętać, iż czyste olejki są silnie działającymi substancjami i nie powinno się ich stosować nierozcieńczonych na skórę. Należy stosować je dokładnie zgodnie ze sposobem użycia podanym na opakowaniu i w ściśle określonych dawkach (!).

O producencie: Oryginalne naturalne olejki eteryczne oferowane przez Avicenna-Oil® są czyste i bez jakichkolwiek domieszek - NIE ROZCIEŃCZANE. Jakość naszych wyrobów jest gwarantowana wysokim reżimem technologicznym procesu ich wytwarzania. Specjalizujemy się w leczniczych olejkach eterycznych. Nasze olejki eteryczne posiadają Świadectwa Dopuszczenia do Obrotu Instytutu Leków w Warszawie - certyfikaty kwalifikujące je do ziołowych środków farmaceutycznych. Nasze olejki zostały przebadane dermatologicznie, spełniają warunki IFRA i zostały zgłoszone do rejestru kosmetyków Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi, mają Świadectwa Dopuszczenia do obrotu Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie.  


Nasze Przedsiębiorstwo zajmuje się tematyką olejków eterycznych od 1991 roku i było w Polsce prekursorem w propagowaniu terapeutycznego działania naturalnych olejków eterycznych. Jesteśmy zrzeszeni w międzynarodowej organizacji skupiającej największych na świecie producentów olejków eterycznych IFEAT (International Federation of Essential Oils and Aroma Trades) i spełniamy jej standardy. Wdrożyliśmy też system zapewnienia jakości ISO 9001:2000. Obecnie nasza firma uzyskała zezwolenie GIF (Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego) na wytwarzanie olejków eterycznych oraz miedzynarodowy certyfikat GMP (Good Manufacturing Practise) dla przemysłu farmaceutycznego.

Opinie użytkowników
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel