EFAS Olejek z czarnuszki - butelka szklana 60 ml

  • Nierafinowany olej z czarnuszki siewnej powstały w wyniku zgniatania nasion czarnuszki na zimno. Przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu, leczy trądzik i oczyszcza cerę, poprawia kondycję skóry, przede wszystkim suchej i dojrzałej.
  • EFAS Olejek z czarnuszki - butelka szklana 60 ml
30,00 zł
/ szt. brutto + koszty wysyłki

Łatwy zwrot towaru

Kupuj i sprawdź spokojnie w domu. W ciągu 30 dni możesz zwrócić ten towar bez podania przyczyny.
Pokaż szczegóły
30 dni na zwrot
Najważniejsza jest Twoja satysfakcja z zakupów. Zamówione u nas produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni bez podania przyczyny.
Bez stresu i obaw
Dzięki integracji naszego sklepu z tanimi zwrotami Poczty Polskiej kupujesz bez stresu i obaw, że zwrot zakupionego towaru będzie problematyczny.
Prosty kreator zwrotów
Wszystkie zwroty w naszym sklepie obsługiwane są przez prosty kreator zwrotów, który daje możliwość odesłania do nas paczki zwrotnej.

Ten towar jest dostępny w naszych sklepach

Możesz kupić ten produkt bez składania zamówienia internetowego w jednym z naszych sklepów w Twojej okolicy. Sprawdź w których punktach produkt jest dostępny od ręki.
Sprawdź dostępność

Pojemność: 60 ml

Opis: Olej z czarnuszki, który powstał w wyniku zgniatania nasion czarnuszki na zimno i nie podlegał procesowi rafinacji. Ma wyjatkowa wartość odżywczą. Zaledwie  jeden gram pokrywa całodzienne zapotrzebowanie organizmu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Może być stosowany zewnetrznie lub wewnetrznie. Ma miodowy kolor i pieprzny zapach. W smaku jest aromatyczny, orzechowy, lekko słodki choć niepozbawiony ostrości.

 Olej z czarnuszki tzw. Złoto Faraonów ze względu na swoje bogate właściwości regeneracyjne, odżywcze i naprawcze jest do dziś bardzo znanym i cennym olejem. Ma on następujące właściwości:

  • przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu,
  • walczy z rozdwajającymi się końcówkami
  • eliminuje łupież i grzybicę, brodawki
  • leczy trądzik i oczyszcza cerę,
  • pomaga złagodzić stany zapalne skóry, opryszczkę,
  • pomaga leczyć rany (sprzyja ich szybkiemu gojeniu się)
  • odżywia i zmiękcza skórę, chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych
  • leczy łuszczycę, atopowe zapalenie skóry
  • chroni przed poparzeniami słonecznymi
  • łagodzi bóle oczu.

Olej z czarnuszki poprawia kondycję skóry, przede wszystkim suchej i dojrzałej. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, opóźnia proces powstawania zmarszczek. Zmiękcza i wygładza skórę, nawilża i wzmacnia przesuszone i zniszczone włosy oraz łagodzi podrażnienia, również te wywołane nadmierną ekspozycją na słońce.

Może być stosowany do masażu, który rozluźni spięte mięśnie i działa przeciwbólowo.

Olej z czarnuszki zawiera głównie olejek lotny oraz znaczne ilości witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których przeważa kwas linolowy i oleinowy.

Stosować wedle zapotrzebowania, przeznaczony do codziennego użytku lub w przypadku doraźnych problemów skórny.


Ten olej z czarnuszki ma także zastosowanie kulinarne i terapeutyczne. Olej z czarnuszki zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla organizmu. Wpływają one na wiele podstawowych funkcji organizmu między innymi regulują metabolizm.  Olej z czarnuszki doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak: kolendra, tymianek, curry i ziele angielskie. Polecamy polewanie olejem wszelki potraw, aby dodać im ciekawego smaku i aromatu. Olej z czarnuszki wykazuje działanie żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. Ponadto należy go stosować przy wszelkich problemach z żołądkiem, działa rozkurczająco oraz poprawia trawienie. W medycynie arabskiej do dziś czarnuszka jest stosowana jako lek na nieżyt żołądka i jelit. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga również w infekcjach przewodu pokarmowego oraz dolegliwościach związanych z funkcjami wątroby. Odtłuszcza wątrobę i pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. 

Przykładowe dawkowanie oleju z czarnuszki: Olej z czarnuszki powinien być spożywany codziennie, zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Zaleca się przyjmować go: 

  • przez dorosłych – 1 lub 2 łyżeczki przed posiłkami 
  • przez dzieci do 4 roku życia – pół łyżeczki 
  • przez dzieci między 5 a 11 rokiem życia – 1 łyżeczkę 
  • przez młodzież od 12 roku życia – 3 razy dziennie pół łyżeczki.

UWAGA: Stosowanie oleju w czasie ciąży i karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem

Sposób użycia: Stosować po kąpieli na czystą, lekko wilgotną skórę.

Przechowywać w suchym, nienasłonecznionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu przez okres maksymalnie 3-4 miesięcy.

Skład INCI:  Nigella sativa - 100% naturalny olejek z czarnuszki siewnej.

 

Opinie użytkowników
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

Pola oznaczone gwiazdką są wymagane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel