Newsletter
Dowiedz się pierwszy o promocjach i nowościach! Zaprenumeruj nasz newsletter! e-mail:

Dodaj nas do RSS »



Strona głównaPielęgnacja twarzySerum i olejki do twarzyALEPIA Olej Arganowy Bio 100 ml

ALEPIA Olej Arganowy Bio 100 ml

  • Olej arganowy to Eliksir Młodości o silnym działaniu przeciwzmarszczkowym i regenerującym. Wzmacnia też włosy i paznokcie. Jest doskonałym kosmetykiem pielęgnacyjnym, nawilżającym, odżywiającym i regenerującym. Skóra staje się świeża i odmłodzona.
ALEPIA Olej Arganowy Bio 100 ml
status_icon
W magazynie (2 szt.)
65.00 / 1szt.
In stock
Dodaj do obserwowanych
Opis produktu

Pojemność: 100 ml

Opis: Olej arganowy Argania Spinosa (Argan Nut Oil) to płynny olej o żółtym kolorze pochodzący Maroka. Wytłaczany jest mechanicznie na zimno ze świeżych orzechów drzewa arganowego z rodzaju Argania SpinosaOferowany zimnotłoczony, nierafinowany olej arganowy ze świeżych orzechów, jest nazywany "płynnym złotem" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania. Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew. 

Olej arganowy nawilża i ujędrnia skórę, działa rewitalizująco, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i jędrność, wspomaga odnowę komórek. Chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy trądziku, alergii. Dzięki obecności witaminy E, doskonale chroni komórki organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych w tym kwasu ferulowego i karotenoidów.

Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu, dzięki obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych.

Stosowanie oleju na skórę odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry i zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze, wykazuje działanie nawilżające i odżywcze. Olej chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, rewitalizuje, opóźnia procesy starzenia, poprawia elastyczność, łagodzi objawy trądzika młodzieńczego, alergii, poparzeń słonecznych.

Sposób użycia: Przeznaczony dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej.  Zalecany także przy chorobach skórnych. Jest to olej polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, przede wszystkim cery suchej i odwodnionej wymagającej regeneracji, regulacji pracy gruczołów łojowych i wzmocnienia bariery lipidowej oraz skóry podrażnionej i zniszczonej np. działaniem słońca.

Zastosowanie:

  • Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę tonikiem lub hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).
  • Poleca się stosowanie olejku pod oczy, celem złagodzenia już powstałych zmarszczek lub uelastycznienia skóry, aby zmarszczki nie pojawiły się. Okrężnymi ruchami wykonujemy masaż skóry pod oczami, delikatnie podążając w kierunku skroni.
  • Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę. Stosowanie oleju regularnie sprawi, że skóra będzie głęboko nawilżona i odżywiona, a problemy z zrogowaciałym naskórkiem odejdą w niepamięć.
  • Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).
  • Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).
  • Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używaj olejku oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.
  • Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem).
  • Wmasowany w ręce i w paznokcie naturalny olej arganowy nadaje skórze wilgotność i sprawia, że staje się delikatna. Paznokcie przestają się łamać i są twarde już po kilku zastosowaniach.
  • Polecany w młodzieńczym trądziku, pęknięciach skórnych.
  • Idealny dla masażystów a także dodany kilka kropli do kąpieli.
  • Jest znakomitym olejkiem do opalania, ponieważ skutecznie chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych, do stosowania po kąpieli słonecznej, gdyż łagodzi podrażnienia i poparzenia skóry.
  • Regeneruje naskórek (także przy egzemie, bliznach). Blizny pooparzeniowe lub inne przybierają naturalny kolor i spłycają się.
  • Można go stosować do wmasowywania w miejsca pokryte cellulitem, zabieg ten powoduje widoczną poprawę stanu skóry.
  • Olej nadaje się znakomicie do pielęgnacji ciał niemowląt, zabezpieczając je zwłaszcza przed odparzeniami.

 

Skład: Argania Spinosa (44,8% kwasu olejowego, 35,7% kwasu linolowego, 5,1% kwasu stearynowego, 12,6% kwasu palmitynowego, bogaty w witaminę E (670 mg/kg), ), której zawiera dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek (320 mg/kg).

 

Opinie użytkowników
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

E-mail:
Pytanie:
Poleć ten produkt:

Jeżeli chcesz poinformować swojego znajomego o produkcie, który Twoim zdaniem może go zainteresować, skorzystaj z poniższego formularza.

Do:
Możesz podać więcej adresów e-mail, rozdzielając je przecinkami
Podpis:
Treść:

Klienci, którzy kupili ten produkt kupili również

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel